Pescuitul a fost initial o activitate orientata exclusiv catre pinderea pestilor cu scopul de a asigura supravietuirea grupulului si capturarea unor exemplare cat mai consistente.

Prima lanseta fost cel mai probabil una din  fibra naturala un bat grosolan  dotat cu un fir grosier si un carlig primitiv suficient in acele vremuri cand pestii existau din abundenta  si cele mai multe lacuri si rauri erau total salbatice.

Drumul pana la formele actuale ale lansetelor a insemant o intreaga istorie a tehnologie si inventiilor din  care voi puncta pe scurt cele  mai importante momente.  Reducerea masei totale a blankului si a inelelor prin miniaturizarea acestora au fost  directiile  cele mai  importanta pentru realizarea unor lansete performante. Trecerea de la inele 100%  metalice la cele cu pastila ceramica usoara  integrata intr-o rama cu forma  inteligenta este o achizitie recenta a tehnologiilor aplicate in industria lansetelor. Aspectele legate de ergonomia si greutatea manerului sunt si ele importante dar in plan secundar  pentru nu a fost nevoie de un salt tehnologic atat de spectaculos efectuat de  ingineria si conceptia  materialelor compozite  sau designului si ceramici inelelor.

Primele lansete din evul mediu era construite din fibre naturale si dotate cu inele si mufe metalice, mai tarziu la jumatatea secolui XIX au aparut blankurile  hexagonale din bambus construit care au pus bazele conceptului de blank  tubular modern.

Trecerea la blankurile din fibra de sticla tubulara a insemant trecerea catre lansete cu preturi populare si a  cu o noua etapa in care pescutul sportiv a devenit un sport de masa.  in amre aprte au disparut mufele metalice care au fost inlocuite cu mufarile  tip over but si spigot in mai multe variante.  Lansete moderme din fibra de sticla mai usoare decat cele din bambus construit dar doate inca  cu inele metalice mari si grele solicitau din plin bratele celui mai  puternic pescar.

Era blankurlor din grafit din generatia  I  a adus in anii 70` avantajul unei greutati reduse a blankului  comparativ cu cele  mai tehnologizate blankuri Glass. Inele Fuji erau la primele generatii care incorporau si un manson de prindere al pastilei ceramice la ramele metalice inca  masive.

Evolutia tehnologica a materialelor compozite a redus masa rasinilor incorporate in blankuri si reducerea greutatii scrimului, cu ajutorul unor programe pe computer s-au optimizat si grosimile peretilor blankurilor. Generatia II si III de blankuri din grafit a insemanat pentru pescari blankuri sensibil mai usoare, mai senzitive si cu vibratii reduse in lansare. Tot la mijlocul anilor 80` Fuji a lansat primele inele care aveau pastila ceramica miniaturizata comparabil cu versiunile anterioare si lipita direct pe o rama pusa la cura de slabire. Efectul cumulat al reducerii greutatii blankului si inelelor a fost semnificativ dar parazitat  de teoria de asezare  a  inelor pe blank tributara unei conceptii vechi in care diametrele inelelor trebuia sa fie mari si concentrice de la varf pana la stripper. Inelele cu profil V aveau de ex. diametre de 6-8mm la varf si lansetele erau doatate inca cu inele de top grele ceea ce modificau negativ echilibrul unor blankuri performante. Pentru ca se foloseau inele cu diametre mari si implicit grele numarul inelelor era limitat pentru a reduce masa  totala a acestora si pentru a diminua efectul de vibratii in lanseu. Folosirea unui numar mic de inele salva o greutate suplimentara dar avea un efect negativ asupra modului in care erau distrubuite forte pe blank si a modului in care era folosita puterea reala a blankului in lanseu, intepare si drill.

Blankurile de generatie IM erau foarte rezistente la flexare si numarul mic de inelu avea decat un efect de imbatranire  rapida a blankului dar nu duceau la ruperea acestuia. Datorita masei mari a inelelor de tip V montate cu  conceptul de con  lansetele se incarcau foarte usor cu greutati din plaja inferioara si medie si cei care le-au  folosit aveau  o senzatie subiectiva elastica placuta in pescuit. Unghiurile pe care le faceau firele cu inele de tip  V ducea la uzura  rapida  a firelor chiar daca pastile erau  performante  si se foloseau fire mono  cu dimetre mari  comparativ cu firele recente. Pe blankurile de putere UL, L   inele V aduceau vibratii parazite si numarul mic de inele accentuau uzura si stressul firului.

In aceeasi perioada pe  blankurile de fly fishing se foloseau inele putine dar cu dimetru mare cu un concept similar lansetelor de spinning, numarul inele  era limitat de greutatea mare a fiecarui inel construit din sarma groasa  chiar daca era dedicat unor lansete de clasa mica si urma sa fie amplasat pe varful lansetei. Pentru a intelege mai  exact cat de mari si grele erau acele inele un inele de pe varful unei lansete de #4 se foloseste acum pe o lanseta custom de #7/8.

In scurt timp Fuji a mixat inelele cu profil Y nou aparute si inele concepute pentru blankuri de fly fishing  cu profil L pentru a realiza un concept nou de dispunere a inelelor.  Inelele Y aveau o reductie mai rapida a diametrelor si se trecea spre varful  inele  un diametru mai mic care  erau mai usaore. Noile topuri  Fuji cu profil FST completau un sistem mult usurat de inele  cu perforamnte mai  bune in echilibrarea blankurilor, folosirea unui numar mai mare de inele pentru  un stress mai mic asupra blankului si  firul.

…………………………………………………

Lanseta perfecta  face  mai multe lucruri in mod exemplar

–  executa lanseuri lungi sau precise cu usurinta, blankul vibreza cat mai putin (long cast with easy, damping rate)

– este  echilibrata si putin obositoare in partide lungi de pescuit (low weight and low swing weight)

– este cat mai senzitiva pentru acele aplicatii unde acest lucru este important

– blankul,  inele si  firul sunt cat mai putin solicitate in conditii de stres cum sunt  lanseu ,inteparea si drilul  .

–   dispunera inelelor reduce efectul de rasucire al firului in cazul lansetelor de spinning

– lanseta are putere maxima in toate fazele pescuitului   ( modul in care sunt dispuse inele maximizeza puterea lansetei in lanseu, intepare si drill

– firul se incurca cat mai rar de inele si torsoneaza cat mai  putin in versiunea spinning dar si in dispunera casting

– pastila ceramica si rama inelelor nu au efecte abrazive asupra firului in lanseu ,in pescuit sau drill, rama metalica nu are muchii care pot deteriora firul

– ergonomia si lungimea manerului este adaptata la caracteristicile blankului, aplicatia de pescuit si caracteristicile fizice ale pescarului

 

Inelele  Fuji KR rezolva toate problemele legate de distributia fortelor si maselor pe blank,  reduce la minim stressul asupra blankului , imbunatateste echilibrul lansetei si senzitivitatea , reduce stresul asupra firului datorita unghiurilor cu pastila inelelor , reduce torsiunea firului si imbunatateste in general modul in care se incarca lanseta si cat de eficient o foloseste pescarul.

 

va continua