Pentru a obtine o lanseta performanta este nevoie ca un rodbuilder sa stie cateva lucruri esentiale si decisive

 

1. Sa alega blankul potrivit ca putere, actiune si material pentru o anumita tehnica de pescuit si specie de peste rapitor. Nu este un lucru simplu pentru un procent mare de blankuri nu respecta un standard al puterii sau actiunii declarate. Un blank reusit dintr-o anumita serie de blankuri nu garanteza ca toate blankurile dintr-o anumita serie au un patern similar al actiunii chiar daca toate sunt   denumite Fast sau Moderat-fast. Modul in care sunt concepute si lipsa testelor in multe cazuri duc la o variatie mare a puterii pe varf sau a actiunii de la model la model.

In cazurile cele mai nefericite acelasi model de blank are variatii mari ca actiune, greutate  si diametre ale blankului la varf si butt. Variatii mici ale diametrelor blankurilor apar si la  producatori de renume in gama de pret medie dar aceste variatii sunt mici. Cele mai uniforme blankuri ca actiune, greutate,consistenta si diametre sunt cele din categoria premium pentru aplicatii fly fishing.

2. Forma si marimea mandrinei  sa fie configurata in functie de caracteristicile blankului (putere, actiune, lungime) aplicatie de pescuit dar si in functie de statura si caracteristicile anatomice(marimea mainii si antebratului) sau  preferintele pescarului.

Ergonomia este cuvantul esential care defineste o anumita aplicatie unde poate fi  nevoie de finete si miscari fine ale nalucilor soft si un contact permanent cu blankul  sau dimpotriva  pentru  manuirea unor naluci mari cu lansete de putere mare. In aplicatii de putere Heavy pentru stiuci capitale sau somn sunt esentiale  confortul si  o priza buna.

Pentru aplicatii UL si Light noile mandrine Fuji SK2 sau clasicele DPSD16 customizate  sunt alegerea cea mai buna pentru aplicatiile usoare la  pastrav de rau, clean sau biban.

In acest moment madrinele Fuji DNPSD16 si VSS16 sunt variantele cele mai  ergonimice pentru pescuitul la salau, montate cu filetul spre varf si cu filetul scurtat  asigura un contact permanent cu blankul si o ergonomie buna pentru o partida lunga de pescuit. Recent am imbunatatit ergonomia mandrinellor Fuji inlocuind piulita standard cu piulitele mandrinelor  SK sau KSK. In scurt timp Fuji va lansa o mandrina noua pentru aplicatii de finete, jigging sau acolo unde este necesara precizia, pentru lansetele de casting  o madrina noua mai usoara si ergonomica va inlocui vechiul model ECS

 

 

3.  In functie de caracteristicile   blankului (putere, lungime, actiune)  dispunerea unui  matrice de inele este critica pentru a obtine performante maxime dintr-un anumit blank .Maticea inelelor este definita de un  numar optim de inele raportat la lungimea/ puterea /actiunea blankului  , cu anumite marimi si forme raportat la caracteristicile blankului si conditiile de pescuit . In functie de aplicatia de pescuit , firele folosite inele sunt    dispuse pe blank pentru a obtine un echilibru ideal , stress minim al blankului/ inelelor si   obtinerea unei distante maxime  de lansare sau scopul este orientat catre controlul si  precizia lanseului.

In  acest moment inele Fuji KR sunt singurele inele care rezolva  problemele generatiilor vechi de inele si care montate pe un blank bun pot  materializa  lanseta perfecta.   Un numar mai  mare de inele mici si usoare folosesc optim resursele blankului fara sa-i altereze caracteristicile originale cu vibratii minime, echilibru imbunatatit al lansetei  si  o distribuie ideal a fortelor pe blank pentru  lanseuri lungi si usor de controlat .Pentru a intelege mai bine cum functioneza acest tip nou  de dipunere a inelelor gasiti explicatiile principiilor  KR reprezentate  grafic in sectiunea Concept/ Fuji KR Concept a sitelui.

 

 

4.  Alegerea materialului blankului in functie de nalucile folosite

– pentru pescuit cu naluci soft  blankurile HM sau IM cu scrim subtire de grafit cu actiuni  fast sau Ex Fast  in functie de adancimea si distanta de pescuit sunt cele mai potrivite. Blankurile actuale IM performante  au un nivel de senzitivitate bun   pentru cele mai dificile conditii de pescuit dar sunt mai rezistente decat blankurile HM care raman mai vulnerabile la impact sau unghiuri interzise . Acele  blankuri IM cu scrim subtire de fibra de sticla, cu un continut mic de rasini si pereti de grosime medie ofera un nivel de  performante foarte apropiate de blankuri HM care au preturi semificativ mai mari.

 

– nalucile reactive  sunt pescuite cu tensine  in fir si jocul acestora difera total de cerintele unui blank pentru naluci soft.  Cele mai versatile blankuri pentru naluci reactive(Phenix X, Seeker CBS)  care acopera o gama larga a acestor naluci  sunt blankurile care incorporezaza pe cea mai mare parte a lungimii un grafit IM sau low modulus si au un varf din fibra de sticla E sau S- glass. Actunile pot sa fie moderat -fast sau fast progresiv  si acopera aplicatiile de pescuit cu oscilante,spinnerbaituri sau voblere minnow. Pentru pescuit cu crankuri de mari  dimensiuni blankurile din E sau S Glass raman clasicele cele mai relaxante si eficiente.

Blankuri din grafit elastice cu varfuri permisive sau mixuri de grafit mai elstice pe varf sunt foarte bune pentru pescuit cu oscilante . spinnerbaituri sau plastice mai ales in locuri  cu vegetatie sau structuri care pot pune probleme in drill.

–  cele mai apreciate   blankuri  pentru dry fly fishing sunt cele din grafit elastic,  clasicele Winston WT sau Scott G sunt cele mai cunoscute lansete performante pentru pescuit cu muste uscate care raman un reper de top  desi au fost concepute cu mai mult de 20 de ani in urma. O serie mica de lansete ,,cult,, sunt  viziunea  de Tom Morgan cel care a gandit si seria originala Winston WT. Blankurile CTS produse in NZ sunt s ele un reper pentru pescuitul de finete cu muste uscate.

– pentru pescuit la  distante mari blankurile din grafit HM sau IM  cu  actiuni fast sunt capabile sa formeze  bucle stanse cu efort minim  in mana unui caster experimentat. Reperul blankurilor pentru  pescui la distanta au fost si sunt  blankurile Sage din generatiile RPL+, SP+ , TCX, Xi si acum seria  Method.

Recent firme din plutonul II cum sunt TFO(BVK)  sau Redington(CPS,CPX) produc blankuri care se apropie de performantele Sage dar la  preturi sensibil  mai  mici