1. Caracteristicile blankurilor

Puterea blankului  (UL, L, ML, M, MH, H,XH ,…)  se refera al clasa de putere a blankului care este confundata  frecvent cu puterea de aruncare a blankului.  Puterea se masaora in lb sau kg si se raporteza la clasa de putere a firelor folosite.

Blankurile sunt inscriptioante cu un fir de putere minima care este al limita inferioara sub care firele se rup foarte usaor daca frana este stransa  sub forta de rupere a firului. Daca se folosesc fire peste limita declarata de producator la socuri puternice blankul  poate ceda inaintea firului chiar daca frana fost reglata corespunzator.

 

Actiunea blankurilor este determinata de cum se modifica si de cate ori  conicitatile   si cum sunt controlate grosimile peretilor acestuia. in folsclorul pescarilor actiunea este confundata cu puterea de aruncare  si auzi frecvent de ,,actiune 20-40g,,

In  functie de cat de rapid  se modifica   conicitatile pe fiecare sector de lungime blankul are o actiune mai progresiva sau mai abrupta intre sectiunile cu conicitati diferite.

Puteti privii un blank ca o suma de 3 sau 4 conuri compuse  care au 2 sau 3 treceri de la o conicitate la alta. Aceste zone sunt vizibile pe orice blank care foloseste  conceptul de ,,compund taper,,

Blankurile americane 1 piece sau 2 piece piece folosesc  acesta filozofie de constructie  compound taper cu treceri mai abrupte de conicitati. Blankurile  japonzeze utilizeaza in general o conceptie diferita de cea specific americana cu  tapere mai putin agresive  cu treceri mai  lente intre zonele de conicitati diferite care fac ca blankurile sa aiba actiuni mai progresive .Traditia blankurilor de spinning cu mufare spigot a fost pastrata in Japonia pentru ca ofera actunile cele mai  progresive si cea mai buna tranzitie de putere in zona mufelor. In USA sigurele firme care produc blankuri cu mufare spigot sunt cel din zona premium fly fishing Scott si Winston sau mici producatori de blankuri  cum sunt Steffen Brothers. Producatia blankurilor cu mufare spigot este mai  pretentioasa si scumpa pentru ca implica mai multa manopera si pasi tehnologici.

Taperele

In principiu exista o  parte fina de  varf a blankului de 10-50cm este prima parte unitara a conicitatii blankului ( primul taper)  cu functia clara de a arunca greutati mici si cu scop de senzitivitate si contact cu naluca urmat de un taper simplu sau compus care defineste cel mai  bine actiunea blankului in fuctie de cat de scurt sau lung  este .Daca taperul 2 este accentuat si abrupt blankurile vor avea actiuni Fast sau Ex fast , un taper 2 mai lent si lung pana la  urmatorul taper produce actiuni moderat-fast sau moderate. In functie de variatia grosimii  peretilor blankului trecerile intre conicitati pot  fi mai  mult sau mai putin accentuate.

Utimul/le taper/e din treimea inferioara a blankului sunt raspunzatoare de rezerva de putere si definesc o zona a blankului care se indoaie foarte putin(sau deloc) comparativ cu prima jumatate a blankului.

La  blankurile  cu conicitate pronunatata imediat dupa primul taper rezerva de putere poate sa inceapa desupra jumatatii inferioare.

 

Tipuri de actiuni 

Slow  – sunt blankuri cu conicitate foarte mica de la tip to butt care se indoaie pe toata lungimea blankului. au aplicatii specializate in pescuitul la Steehead (noodle) cu momeli naturale si fire foarte subtiri

Moderat – aplicatiile acestor tipuri de blankuri sunt orientate catre folosirea nalucior reactive la spinning sau baitcasting cu naluci reactive tip crankbaits pentru ca amortizeza perfect vibratiile puternice si permit inhalarea naluci cu firul tensionat.  Blankurile de fly fishing cu actiune  moderata sunt dedicate pescutului cu muste uscate sau ude la  distante mici-medii la care se incarca cu efort minim,  sunt precise si placut de folosit pentru cest tip de aplicatie.

Blankul se indoaie accentuat pana in zona de mijloc dupa care intra in zona de rezerva de putere.

 

Blankurile Moderat -Fast  se indoaie accentuat pe prima treime de la varf, aplicatiile in spera pescuitul cu naluci sunt cele mai  variate de la pescuit cu jiguri la naluci reactive. Acest tip de actiune  este cel mai  versatil pentru pescutul cu musca.

 

Actiunile Fast  sunt dedicate pescuitului cu naluci soft si sunt cele mai populare si versatile pentru acest tip de naluci. Blankurile fast se indoaie accentuat pe aproximativ  1/4 din lungimea blankului la spinning transmit perfect contactul cu naluca si structurile si permit o intepare ferma la distanta sau adancime.

Blankurile fast de fly fishing sunt specializate pentru pescuit la distante mari pe lac sau rauri mari  sau in conditii de vant cu muste portante.

 

Ex. Fast este o actiune specializata dedicata pescutului cu naluci soft la adancimi mari sau in structuri dense, puterea mare a blankurilor permite inteparea la dancime sau distante mari si extragerea rapida a pestilor din structuri.

Blankuile de fly fishing cu aceasta actinene sunt dedicate pescuitului la distante mari in conditii de vant puternic cu muste portante .Comparativ cu blankurile cu actiune mai lenta actiunea foarte rapida permite obtinerea unor viteze mai mari ale firului cu efort mai mic,

 

Materiale folosite in constructia blankurilor 

Blankul este rulat sub presiune din folii de grafit cu densitati si impleturi diferite iar foliile de grafit sunt lipite intre ele cu un anumit tip de rasina. Compozitul format din grafit si rasina are caracteristici diferite de elasticitate pe anumite sectiuni ale lungimii blankului.

 

Grafitul este cel mai popular material folosit in constructia lansetelor si a  adus o greutatesi diametre mai mici comaprativ cu blankuri din fibra de sticla.

Grafitul denumit SM sau Standard Modul (33 Millions Modulus) face parte din prima generatie de grafit are o densitate mai mica fibrelor de grafit , este rulat la presiuni mai mici si are un continut mai mare de rasini. Scrimul este unul din fibra de sticla ceea ce ami agauga rezistenta la indoire si lovituri dar si greutate.

Sunt blankuri elastice si mai  permisive a abuzuri si lovituri . Daca au actiuni nu foarte rapide datorita elasticitatii lor le recomand pentru pescuitul cu naluci reactive la stiuca, avat, clean,  biban ,sau pastrav de lac. Sunt o optiune buna  si pentru pescutul la  biban cu jiguri

Blankurile SM sunt o optiune perfecta pentru cei care vor o lanseta de buget pentru pescutul cu naluci reactive.

 

Blankurile construite din grafit IM sau Intermediate Modulus ( 40 to 50 Millions Modulus ) fac parte din generatiile II, III si IV de grafit care au adus o densitate mai mare a fbrele de grafit si implicit pereti mai subtiri, un continut mai mic de rasini datorita presiunilor mai mari de rulare si un scrim din fibra de sticla mai subtire si mai usor.

Sunt inca cele  mai populare blankuri si ofera cele mai  bune performante raportat la  pretul blankului si acopera un spectru larg de aplicatii de pescuit atat cu naluci soft sau naluci reactive. Sunt mult mai usoare si senzitive comparativ cu blankurile SM si aduc un plus de senzitivitate in pescutul cu naluci soft  si sunt suficent de elastice incat sunt performante in pescutul  cu naluci reactive.

Cele mai cunoscute denumiri comerciale acum accesibiel si pe lansete produse in serii mari  sunt IM6, IM7, IM8 sau GL3 si IMX la G.Loomis.

 

Tehnologii                                   –

 

Tipuri de mufare si cum influenteaza acesta  calitatea a blankurilor in pescuit

cum am spus  mai sus cele mai complexe blankuri sunt cele cu mufa spigot care pot fi realizate dintr-un blank 1 piece taiat la care se ataseza uana   sau mai multe mufe. Comparativ cu blankurile compound taper au actiuni mai progresive  si greutatea mufelor spigot este mai mica ceea ce permite constructia nor blankuri de calitate premium din 3 sau 4 bucati. Pe scurt avantajele principale sunt actiunea continua , greutatea redusa a mufelor si  un transfer fluid  al energiei  intre sectiunile blankului.

 

Blankuri 1 piece , 2 piece , multi piece 

 

blankurile 1 piece au aactiunile cele ami continue si foarte important pot fi cosntruite mult mai exact decat blankurile din 2 bucati (sau mai multe) la care este necesara schimbarea de conicitati in zona mufelor. Lipsa oricarei mufeda libertatea de a schimba conicitatile in orice punct al mandrinei pe care se cosntruieste blankul. Este motivul pentru care blankurile cele mai performante sunt construite exclusiv in configuratia 1 piece.

Lipsa oricarei mufe are 3  beneficii importante care aduc un plus vizibil performantelor blankurilor 1 peice ,  Actiunea continua a  blankul  poate fi controlata foarte exact, blankurile  1 piece sunt mai bine echilibrate pentru ca nu apar greutati suplimetare in zona mufelor. In zona mufelor apar zone vulnerabile care trebuiesc intarite(greutate in plus) si sunt zone unde cedeaza blankuri care nu au fost bine proiectate si executate. Beneficiul 3 este transmisia informatiilor care nu se pierde prin mufe in cazul blanurilor 1 piece.

 

Mufele americane tip over butt au devenit populare pentru ca sunt mai  usor de realizat si mai ieftine dar sunt surclasate ca performante de mufele spigot care sigura actiuni continue ale blankurilor fie ca sunt de pescuit cu naluci sau fly.

 

In cazul blankurlor de fly compromisul accpatabil este constructia unor blankuri 2 piece sau cu mufe spigot care permit realizarea unor actiuni continue(Scott, Winston). Hardy, Lamiglas  si alti producatori realizeaza blankuri si lansete 1 piece care sunt mai performante decat orice alte lansete de fly multipiece.

Oricat de performante sunt mufele moderne tip over butt(mufe americane) tranzitia de putere, actiunea si echilibrul blankurilor este alterat de prezentata a 3 mufe pe blankuile actuale.

 

Singurul compromis care face ca blankurile sa lucreze continnuu este prezent la producatori premium ca Winston si Scott care au un numar restrns de serii de blankuri cu mufe spigot(internal ferule) care asigura o actiune continua similara blankurilor 1piece. Ramane totusi greutatea suplimnetara adusa de fiecare mufa blankurle cele mai  bune raman cele din 2 sau 3 bucati(1 sau 2 mufe) cu mufe spigot.

 

 

 

2 .Pentru ca alegerea blankurilor pentru a anumita aplicatie de pescuit si pentru anumite conditii specifice este o chestiune de finete voi detalia fiecare aspect in parte

 

3 .Alegerea blankurilor   in functie de speciile de pesti rapitori

 

va urma